Bliv klogere på et besøg i høreklinikken i Fase 2-tiden

Du kan finde interviewet, der er på engelsk her.

Fra i mandags kan du gå i storcenteret. Fra på næste mandag kan du gå på restaurant. Mange byder Fase 2 velkommen, men mange andre er ikke klar.

Jeg hører til de sidste.

I torsdags, var det 14 dage siden, høreklinikken genåbnede lige så stille med alle de forbehold, der skal til, for at skabe sikre og trygge omgivelser.

De første dage var jeg næsten helt hysterisk og sprittede som en vanvittig, men nu har jeg fundet en rytme. Spritten, handskerne og to meters afstand til det meste og masken, når jeg kommer tæt på. Og det gode grin sammen igen med behørig afstand og uden at sprutte.

For en uge siden fik høreklinikkerne nye retningslinjer. Nu behøver jeg ikke længere at bruge handsker eller maske, ligesom jeg ikke længere behøver at have ’luft’ i kalenderen mellem mine møder med klienter.

Det er jeg ikke parat til.

Corona er lumsk. Den opfører sig ikke som andre virale infektiøse sygdomme og flere og flere epidemiologer, læger og andre fagfolk erklærer med Sokrates, at jo mere de ved, jo mere ved de, at de intet ved.

Vi kan vælge at tro på flokimmunitet eller på, at vi skal væbne os med sund fornuft og vente på vaccine og behandling.

Jeg har åbenlyst valgt at tro på det sidste og omgås ikke mange mennesker i disse måneder, men blandt de, jeg omgås, er flertallet af den ene eller anden grund i en af særlige risikogrupper og mange af jer læser med her. Så jeg følger stadigvæk de oprindelige retningslinjer.

Det eneste, jeg ændrer på nu, er igen at sende invitationer til mine faste klienter til kontrolmøder, som jeg gjorde det før Corona. Mange af jer trænger til at få lavet en screening af jeres hørelse og få tjekket apparaterne. Du er altid velkommen til at bestille en tid til kontrol, men det er let at glemme, når der er så meget andet, der er anderledes.

Nogle af jer har høreapparater fra Oticon, som er forbundet til jeres smartphone. Til jer har Oticon lavet et program, så jeg kan fjernjustere jeres høreapparater via en app. Kontakt mig, hvis du har brug for en justering og ønsker at blive derhjemme.

Hvorfor er høreapparater så dyre?

Jeg havde, sammen med et par venner fra Frie Høreklinikker, planlagt et stort arrangement for alle interesserede den 17. april, der skulle have været et festfyrværkeri af vidensdeling fra erfarne høreapparatbrugere, interessante nyheder fra høreapparatfronten og gode diskussioner med kaffe og en rar kage.

Arrangementet skulle have været endnu et i rækken af ’Styrk din viden om din hørelse- arrangementer’, som jeg holder to gange om året.

Nu planlægger jeg noget andet. De unge – og ikke-så-unge – taler meget om deres virtuelle arbejdsmøder.

Jeg har selv deltaget i nogle stykker og konstateret, at selv om den ægte kontakt mellem mennesker altid vil være vigtigst, kan kortere virtuelle møder godt være en værdig erstatning i denne tid.

Så om ikke så længe kommer der en invitation til et møde, hvor vi kan mødes ved skærmene og høre og tale nærmere med en ekspert om det interessante emne: Hvorfor er høreapparater så dyre?

Hvis du aldrig har prøvet at deltage i et virtuelt møde, skal du ikke være bekymret for, om du kan finde ud af det.

I invitationen vil der være omhyggelig hjælp til hvad du skal gøre og hvordan det hele fungerer.

Det er ikke svært og det bliver med garanti underholdende!

Konkurrencen

I mine nyhedsbreve holder vi ofte en lille konkurrence med store vinderchancer, og i sidste nyhedsbrev skrev jeg, at Arbejdsmiljøloven angiver en præcis grænseværdi for, hvor længe en medarbejder må befinde sig i støj ved en angiven styrke, uden at have høreværn på.

Modtagerne af nyhedsbrevet skulle svare på spørgsmålet:

Hvor længe må man befinde sig støj på 100 dB, før man skal beskytte sine ører?

A. 60 minutter
B. 30 minutter
C. 15 minutter

Det rigtige svar er 0 minutter, for du skal altid tage beskytte dine ører, hvis du på arbejdspladsen udsættes for vedvarende støj over 85 dB, så jeg formulerede ikke mit spørgsmål korrekt. Tak til Claus, for at spotte dette.

Mit spørgsmål burde have været: Hvor længe kan et sæt gennemsnitsører tåle at befinde sig i støj ved 100 dB?

Det korrekte svar, som flere heldigvis kom frem til, er 15 minutter.

Tillykke til Nils og Philippa, som har vundet en god flaske bourgogne hver!

Til nørderne

Støj er noget kompliceret noget. Den er jo sjældent jævn og nogle ører kan tåle mere end andre.

Men man må have nogle retningslinjer for hvad et sæt gennemsnitører (m/u hørenedsættelse og m/u høreapparater) kan tåle at befinde sig i og de ser sådan ud:

Støj dB(A)

Tid

85

8 timer

88

4 timer

94

1 time

100

15 minutter

97

30 minutter

91

2 timer

De af jer, der har sans for talmønstre kan se, at hver gang støjen stiger 3 dB halveres tiden, ørerne kan tåle den.

Så en stigning/dæmpning på kun 3 dB er en fordobling/halvering af lydstyrken. Jeg hører svirpet fra en logaritmisk regnestok.

Hvis du er blevet interesseret i at undersøge, hvor meget eller lidt støj, du befinder dig i, kan jeg anbefale en god app til 20-30 kr til iPhone, som hedder SPLnFFT, som også anbefales af mange akustiske laboratorier, fordi den kan kalibreres - og det er let.

Hvis en lydtryksmåler måler blot 3 dB ved siden af, er det jo ikke så godt.

Jeg er blevet interviewet af Ida Instituttet om, hvordan jeg søger at bevare en personcentreret støtte til mine klienter i disse værnemiddeltider. Du kan finde interviewet, der er på engelsk her.

Image

De bedste hilsener

underskrift

Regitze Willemöes

Tilmeld nyhedsbrev

Få kommende artikler
i din mailboks.


Vi deler ikke din e-mailadresse med andre, og du modtager
kun artikler fra os. Ingen reklamer...

Overvej også at læse:

oticon logo
ReSound logo
widex logo
Frie Høreklinikker logo
Regitze Willemoës - logo

Høreklinikken St. Kongensgade
St. Kongensgade 88, 1.
1264 København K

2999 7099
rwi@regitzewillemoes.dk