Bliv klogere på optimal høreapparatbehandling

Doktor i audiologi (Au.D.) Susanna Løve er ugens gæsteskribent. Nogle af jer har allerede mødt Susanna på vores arrangement Styrk din viden om din hørelse på Islands Brygge for et år siden, hvor Susanna holdt sit berømmede foredrag om hjernen og hørelsen for et engageret og begejstret publikum.

susanna loeve

Susanna Løve arbejder hos Oticon A/S som direktør for klinisk audiologi i Center for Applied Audiology Research, som vel nærmest kan oversættes som Center for anvendt audiologisk forskning.

Susanna flyttede fra USA til Danmark i 2014. I Michigan arbejdede hun med klinisk audiologi i næsten ti år og i 2009 erhvervede Susanna en doktorgrad i audiologi. Siden har hun fokuseret på hørediagnostik, behandling af høretab og hørerehabilitering, høreapparatteknologi og tilhørende hjælpemidler. Desuden forsker Susanna i langsigtet høreapparattilfredshed gennem omfattende opfølgning og vedligeholdelse.

Susanna beskriver sit virke således: "Mit karrieremål er at bringe klinisk erfaring og viden om ’Best Practice’ ind i udviklingen af ​​nye høreapparater, så de møder høreapparatbrugernes behov, som jeg får afdækket i klinikken. Det er fascinerende og spændende at bidrage til flere parallelle udviklingsprojekter, der i sidste ende formes i de avancerede høreapparater, som Oticon bringer på markedet i dag".

Værsgo, Susanna:

Hvad er den optimale høreapparatbehandling i Danmark? 

Kære høreapparatbruger,

Du er én af de heldige, der har fundet ud af, hvor stor betydning et veltilpasset høreapparat kan betyde for din livskvalitet og din dagligdag. Prøv at tænke tilbage på, hvordan dit eget forløb har været, fra du første gang begyndte at tænke på, at du måske ikke fangede alt, hvad der blev sagt - eller et familiemedlem måske forsigtigt antydede, at du havde et høretab? Du fandt vej ind til en professionel audiolog, og du blev testet, rådgivet og tilpasset med høreapparater. Så fik du lov til at tage dem med hjem og prøve dem i din egen hverdag og lægge mærke til, hvordan verden lød anderledes og mere detaljeret, end du var vant til. Minder din egen hørehistorie om denne? Eller skete der noget helt andet?

Der er utrolig mange måder, mennesker kommer frem til den erkendelse, at de har høretab, og der er endnu flere måder, hvorpå deres høretab behandles i Danmark. Oplevelsen kan være både positiv og negativ, og det er på trods af, at vi i Danmark bakker stærkt op omkring behandling af høretab. Men hvordan kan vi gøre behandlingen af høretab endnu bedre for alle danskere? Vi er allerede så heldige, at de bedste høreapparater i verden faktisk udvikles i Danmark, og det betyder, at danskere har adgang til den seneste og mest avancerede teknologi. Men god teknologi er ikke i sig selv nok. Uden en professionel og struktureret tilgang til høreapparattilpasning, så ender mange høreapparater desværre hjemme i skufferne, og hvis vi skal undgå skuffeapparater, så skal vi have fokus på nøglepersonen i denne rejse, og det er audiologen.

En audiolog i Danmark er en person, som har en uddannelse inden for behandling af høretab. Audiologen er specialist i netop dette område, men som nogen af jer kan have oplevet, så kan oplevelsen hos forskellige audiologer være vidt forskellig. Det er fordi vi ikke lige nu har et helt fast regelsæt for, hvordan behandling skal se ud i Danmark. Her må vi til udlandet for at lade os inspirere af dét, vi kalder ”Best Practices”. På dansk kan vi vel kalde det Optimale Retningslinjer inden for tilpasning af høreapparater. De store professionelle udenlandske organisationer, som for eksempel American Academy of Audiology, American Speech Language and Hearing Association eller British Society of Audiology har alle udgivet retningslinjer for, hvordan høreapparater ideelt bør tilpasses, og hvad audiologen som minimum bør tale med klienten om, så de er godt klædt på, når de kommer hjem. Her er nogle eksempler på Optimale Retningslinjer:

1: Gennemfør en omfattende audiologisk evaluering (test af rentoner, taleforståelse, tale-i-støj tests, m.m.). Dette betyder, at du skal have lavet en grundig undersøgelse af netop dit unikke høretab. Det er vigtigt for at kunne henvise dig til læge om nødvendigt, og for at kunne indstille høreapparatet nøjagtigt efter dine hørebehov.

2: Brug klient-centrerede spørgeskemaer før og efter behandling og læg en handlingsplan sammen med audiologen med dine egne personlige mål for, hvad du gerne vil have ud af behandlingen. Du skal altså bruge tid med audiologen, hvor I skal se hinanden i øjnene og opnå en fælles forståelse af, hvad du har behov for. Husk på at behandling af høretab faktisk er en meget personlig rejse. For mange betyder det en overraskende stor forbedring i deres livskvalitet. Det ved audiologen godt, men det kan komme bag på mange klienter, hvor meget man måske er gået glip af og betydningen af igen at høre børnebørn synge lystigt, bølgeskvulp i strandkanten eller smukt forårsfuglekvidder.

3: Test af høreapparatet for at se, om det virker efter specifikationerne og test af, hvordan høreapparatet opfører sig i netop dit øre. Dette betyder, at audiologen har en opgave med at måle på produktet, inden du får det på øret. Det betyder også, at når høreapparatet rent faktisk sidder i dit øre, så skal audiologen sikre, at det giver dig den rigtige lyd og forstærkning. Dette kan kun gøres ved at måle lydtrykket ved din trommehinde. På engelsk kalder vi dette Real-Ear Measurements.

Jeg vil lige bruge en lille smule mere plads på Punkt 3, for dette er i mine øjne, den allervigtigste måling der kan laves på dit høreapparat, og du bør som forbruger stille det som krav, at denne test udføres. Hvorfor? Fordi alle ører er forskellige! Vores øregange har forskellig form, længde og størrelse, og vores trommehinder kan være meget stive eller bevægelige. Dette har alt sammen betydning for, hvordan lyden opfører sig i dit øre og derfor også, hvor meget lyd der sendes op til din hjerne. Din hjerne har brug for at få så meget og så optimal lyd som muligt for at kunne sortere i lyden og give dig et overblik over hele lydbilledet.

Lige nu er der desværre ikke noget krav om at udføre Real-Ear Measurements i Danmark som en del af en høreapparattilpasning, men der er flere tiltag i gang, så vi sandsynligvis løfter kravene i de kommende år og får høreapparattilpasninger af langt højere kvalitet end hidtil. Det fortjener du som forbruger, og det er også den bedste måde at undgå de frygtede skuffeapparater, som ingen af os er veltjent med.

Til slut vil jeg understrege vigtigheden af, at du har tillid til din audiolog. Du bør føle, at denne person oprigtigt er engageret i at hjælpe dig med dine personlige høreudfordringer. Audiologer er af natur motiveret allermest af at hjælpe folk, og de har en specialiseret viden inden for et område, som de fleste ikke kender meget til, før de selv står med høretabet. Stil alle dine gode spørgsmål og gå derefter ud i verden og vær en aktiv og højtråbende talsmand for velbehandlet høretab og de glæder i hverdagen, som du nu oplever!

Rigtig god påske og glade forårshilsener fra en audiolog ?

Susanna Løve

hreapparater mle

Regitze i gang med en Real - Ear Measurement-test

Image

De bedste hilsener

underskrift

Regitze Willemöes

Tilmeld nyhedsbrev

Få kommende artikler
i din mailboks.


Vi deler ikke din e-mailadresse med andre, og du modtager
kun artikler fra os. Ingen reklamer...

Overvej også at læse:

oticon logo
ReSound logo
widex logo
Frie Høreklinikker logo
Regitze Willemoës - logo

Høreklinikken St. Kongensgade
St. Kongensgade 88, 1.
1264 København K

2999 7099
rwi@regitzewillemoes.dk